Cum se prepară cei mai buni mici. Ce trebuie să faci înainte de a-i pune pe grătar

Cum se prepară cei mai buni mici. Ce trebuie să faci înainte de a-i pune pe grătar
1 mai. Istoria micilor: Basme urbane, tradiţii şi opinii despre „cel mai vechi street-food românesc” / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 28/04/2023, 23:33
Actualizat: 28/04/2023, 23:34

Minivacanța de 1 mai a început și ca în fiecare an, de Ziua Muncii, românii încing grătarele cu mici, ceafă de porc, frigărui sau cârnați. La mare căutare sunt și pachetele cu carne condimentată și marinată, gata de pus pe foc.

De departe produsul vedetă al acestei perioade sunt mititeii, în special cei fragezi. Pentru asta, măcelarii vă recomandă să îi congelați deoarece acele de gheață vor înmuia carnea înainte de a o pune pe grătar.

În carmangerii, comenzile curg pe bandă rulantă de zile bune.

Micul e produsul tractor. Mai ales de 1 mai! E cel mai vândut. De ordinul zecilor de mii. Sunt mai multe rețete. Acum, ce trage colega, sunt micii de porc, vită și oaie, rețeta tradițională. Dar avem și de vită și oaie picanți. Grataragiul știe ce are de făcut. Să danseze micul pe grătar. Când se mișcă singur pe grătar, fără să se lipească, atunci înseamnă că e făcut”, spune Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii, potrivit stirileprotv.ro.

Pentru un mic bun, unii clienți străbat chiar și sute de kilometri.

„Am venit de la Oradea, până la București să luăm o mașină de mici pentru un ditamai grătarul, pentru că suntem foarte mulți. Și de-abia așteptăm să îi mâncăm”, spune cineva.

„Am venit să cumpăr niște mici. Vin tocmai din Ilfov. Poate și o ceafă de porc”, mai spune altcineva.

Așadar, al doilea cel mai căutat produs pentru amatorii de grătare este ceafa de porc.

„Cred că am adus vreo 200 de kilograme, numai pentru grătarul ăsta de aici. Este cel mai bun produs din porc. E mai grasă și mai fragedă”, spune Marius Bărzăcan, șef de magazin.

Cât costă carnea pentru grătar în această perioadă

Alternativa la carnea de porc, pentru cei care nu sunt fanii acestor preparate, este carnea de pui, vită sau berbecuț. Toate merg de minune pe grătar. Ca atare sau ca și frigărui.

Un kilogram de piept de pui costă 25 de lei, iar pastrama din pulpă de berbecuț, 70 de lei.

Deși pare simplă, friptura la grătar are secretele ei. Carnea poate fi arsă ușor, dacă focul nu e potrivit, iar fiecare bucată trebuie condimentată și bine pregătită înainte, pentru un gust desăvârșit. Pentru cei mai neexperimentați, există carne gata pregtita pentru gratar.

Se stă la rând și la cărnurile marinate. Și pentru că cererea e mare, și oferta este variată. Găsim de la ceafă de porc în sos bbq, până la piept de pui marinate în sos de mentă și verdeață, aripioare de pui în sos roșu și până la adane gata de pus pe grătar.

Prețurile pentru astfel de produse pornesc de la 40 de lei pentru un kilogram.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Ce a apărut la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel Dragomir. Ți se rupe...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de...
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie